A befektetési célra szánt lakás vásárlásával többféle, módon realizálhat hasznot:

  • értéknövelő felújítás után magasabb áron eladható,
  • rövid vagy hosszú távon a kiadasból folyamatos hozamra tehet szert, 
  • hosszú távon értékálló befektetés.

A befektető hosszú távú célja határozza meg, hogy melyik módszert érdemes választania és milyen típusú ingatlant keressen. A fenti lehetőségeket érdemes körültekintően mérlegelni. Ha a kiadási cél mellett teszi le a voksát, már az ingatlan kiválasztása előtt érdemes eldönteni, hogy milyen bérlő el szeretne üzleti kapcsolatba kerülni.  Gondolnia kell azokra a dolgokra, amelyeket az Ön majdani álom bérlője keres egy bérelhető ingatlanban. Íme a lista.>>>

5 tipp a befektetési célra szánt lakás vásárlásához

1. Befektetési célra szánt lakás jó lokációval

A befektetési célra szánt lakás megvásárlásánál jó kiindulópont a csábító helyszín, hiszen az emberek többsége számára ez az egyik legfontosabb szempont. A vonzó helyszín alapvetően szükséges ahhoz, hogy az Ön befektetése minél előbb megtérüljön.

Ez ugyanis nagyban meghatározza a bérleti díj összegét, a bérlők összetételét, valamint a bérlemény kihasználtságát.

A kényelmi szolgáltatásokban (iskolák, orvosi rendelő, patika, bevásárlási lehetőségek, posta, tömegközlekedés, könyvtár, éttermek, szórakozóhelyek stb.) bővelkedő környék a legjobb választás.

Ez csak néhány azok közül, amelyek vonzóvá teszik a befektetési célra szánt lakások kibérlését az emberek számára.

A környék biztonsága is befolyásolja a helyszín vonzerejét.

Mielőtt tehát ingatlanba fektetne, végezzen kutatást az adott helyszín bűnözési statisztikájával kapcsolatban, és tájékozódjon afelől, hogy ezek a számok emelkedő vagy csökkenő tendenciát mutatnak.

2. Számoljon!

Amennyiben Ön még nem tapasztalt a befektetési célra szánt lakás vásárlásában, akkor könnyen a saját érzelmei csapdájába kerülhet, és érzelmi alapon választhat befektetési célra szánt ingatlant.

Azonban nem szabad elfelejtenie, hogy nem Ön fog az érintett ingatlanban élni, ezért ajánlott a vásárlás előtt pénzügyi stratégiát készíteni.

Ha a vásárláshoz pl. jelzáloghitel felvételére is szükség van, akkor célszerű, hogy több legyen a várható bérleti díj, mint maga a jelzáloghitel, a működési költségek, az esetleges ingatlanadó és az átlagos kihasználatlansági arányból eredő veszteségek együttesen.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a magas bérleti díjak még nem jelentik feltétlenül azt, hogy Önnek gyorsabban fog megtérülni a befektetése. 

Szánjon időt arra, hogy pontos számításokat végezzen a valódi megtérülés és a kezdeti befektetés viszonylatában!

Az esetek nagy részében ugyanis egy átlagáras befektetés, észszerű bérleti díjjal jobb hosszú távú megtérülést hozhat, mint egy magas szintű bérleti díj, egy magas szintű befektetéssel. 

3. Alacsony karbantartási igény

Egyes befektetési célú ingatlanok karbantartása több időt vesz igénybe, mint más ingatlanoké. Egy kevésbé nívós környéken lévő, rosszabb állapotban lévő ingatlan ugyan kedvezőbb áron vásárolható meg, de lényegesen több befektetett energiát, munkát és pénzt igényel a felújítása.

A stabil, hosszú távú bérlőket az alacsony karbantartási igényű ingatlanok vonzzák, ami kiegyensúlyozott bevételeket jelent az Ön számára.

+1 tipp: A kiválasztott, befektetési célra szánt ingatlan legyen közel az Ön otthonához, hogy ne menjen el túl sok idő és pénz a felesleges utazgatással.

4. Okos befektetés

A legokosabb befektetések azok, amelyeknek a hozam mellett folyamatosan emelkedik az értékük.

Befektetőként ez kétszer lesz fontos Önnek:

  • első alkalommal az ingatlan megvásárlásakor
  • második alkalommal az eladásakor

Érdemes tehát olyan ingatlanba fektetni, amelyik felértékelődik, hiszen ha el szeretné adni, akkor erre nagyobb esélye van, ráadásul még kereshet is az üzleten.

5. Egy hosszú távra bérelhető ingatlan nagyszerű és stabil befektetés lehet

Ha okosan gondolkodik, jövedelmező befektetésre tehet szert. Ha azonban nem elég előrelátó, akkor könnyen és gyorsan veszélybe kerülhet a befektetése.

A praktikusság elve mentén érdemes a befektetést nézni: határozza meg a célcsoportot, és nekik kínálja a megfelelő ingatlant. Hogyan? Például így:

  • Egy praktikus, három hálószobás, két fürdőszobás lakás esetében plusz vonzerő, ha iskolák, nagyobb bevásárlóközpontok, illetve munkahelyek közelében van.
  • Ha nyugdíjasoknak szánja a lakást, akkor érdemes olyat vásárolnia, ahol nincs sok lépcső. 
  • Ha pedig fiatalabbaknak, akkor olyan ingatlant válasszon, amely nyitott elrendezésű.
  • Ha ügyvédi irodának, magánrendelőnek vagy más üzleti célra szeretne ingatlant kiadni, akkor a várható ügyfélforgalom miatt is fontos, hogy a társasház közös terei rendezettek, igényesek legyenek. A kapuban büdösödő kukákat érkezőket elrettenthetik.
  • Az állattartók nehezebben találnak bérelhető ingatlant, ezért ha őket célozza meg, akkor mindenki nyugalma érdekében fontos, hogy a társasházban a közösség elfogadó legyen ezzel kapcsolatosan.

Érdemes ragaszkodnia az alapokhoz, odafigyelni, megtervezni, mert bár lehet, hogy nem lesz annyira izgalmas, nem lesz annyira különleges az adott ingatlan, de ez szükséges a hosszú távú sikerhez.

Önnek jó előre kell gondolkodnia azon, hogy milyen extra lehetőségek jöhetnek szóba a befektetési célra szánt lakás vásárlásakor.

Az emberek számára vonzóak az olyan plusz lehetőségek, mint pl. a garázs, vagy az ingatlan elrendezése és kialakítása tekinteteben a külön wc/fürdőszoba, esetleg egy otthoni irodának berendezhető plusz helység. Ezek ugyanis nagyban hozzájárulhatnak az ingatlan bérleti értékének növekedéséhez.

Praktikusra, a mindennapi életet szem előtt tartva tervezték? Ha nem, akkor át lehet alakítani? Van benne a természetes fény, és ha igen, mennyi? 

Ezek olyan alapvető dolgok, amelyeket a bérlők gyakran keresnek. Ezért ezeket mindenképpen tartsa szem előtt, mielőtt aláírná az adásvételi szerződést. 

Ráadásul ezen tényezők többsége összefügg egymással. Pl. az ingatlan elhelyezkedése és kora hatással lesz az értéknövekedésére, ezért azt ajánlom, hogy a hozam és értéknövekedés szempontjaiból együttesen gondolja át a befektetői lépéseit.

Tudjon meg többet a befektetési lehetőségekről, illetve szempontokról itt.>>>