Bevett szokás, hogy a lakástulajdonosok számára kötelezően előírt közös költség mértékét a tulajdoni hányad alapján számítják ki. Mekkora az ideális összeg? Miért magasabb a közös költség egyes társasházakban, mint máshol? Számíthatunk-e robbanásszerű növekedésre ezen a területen is? Tudja meg itt.>>>

Mi alapján határozzák meg a közös költség összegét?

A közös költség mértéke társasházanként eltérő, és elsősorban a tulajdonosi közösség által igénybevett szolgáltatások, illetve a megvalósításra váró célok (pl. felújítások, javítások, karbantartások, közüzemi díjak stb.) határozzák meg annak összesített havi összegét. 

Mennyi lenne az ideális?

A közös költség összegének megállapításakor számolni kell:

  • a ház műszaki állapotával
  • a következő 5 év során tervezett felújítási és korszerűsítési munkálatokkal
  • a ház jelenlegi állapotából fakadó javításokkal, karbantartási és állagmegóvási költségekkel
  • a közüzemi díjak emelkedésével
  • szolgáltatók (takarító, felvonó karbantartó, kertész, közös képviselő, gondnok stb.) díjemelésével

kozos-koltseg

Miért lehet magas a közös költség, és mit lehet tenni ellene?

A társasházak és a lakóközösségek is eltérőek, így nem érdemes túl nagy összehasonlításokba bonyolódni. A közös költség mértékét több tényező is befolyásolhatja:

1. A társasház nem megfelelő állapota

A tapasztalat azt mutatja, hogy a közös költség mértéke arányosan nő a társasház állapotának romlásával. Egy nem megfelelően karbantartott társasházban ugyanis gyakrabban jelentkezhetnek műszaki vagy állagproblémák, amelyek nem tűrnek halasztást. 

Pl. a lift éves kötelező műszaki ellenőrzése során feltárhatnak olyan problémát a szakemberek, aminek a javítását meg kell oldani, ha a lakók nem akarnak tartósan lépcsőzni. 

Ugyanez a helyzet az elektromos, a gáz-, illetve a vízhálózattal is: ha komoly probléma merül fel, a szolgáltató kizárhatja a házat a szolgáltatásból, amíg a szükséges javítások meg nem történnek. De említhetnénk az omladozó és életveszélyes vakolat veszélytelenítési munkálatait és számos más feladatot, amire előbb vagy utóbb pénzt kell áldozniuk a tulajdonosoknak. 

A szükséges összeg megteremtése történhet a felújítási alapba történő célzott befizetésekkel és hitelfelvétellel, illetve pályázaton való részvétellel is. Ez utóbbi esetében általában csak az összeg egy része válik vissza nem térítendővé, tehát mindenképpen plusz befizetésekre van szükség, ami átmenetileg ugyan, de legalább 25-30%-kal vagy még többel emelheti meg a lakóközösség terheit.     

2. Igénybevett szolgáltatások 

Amennyiben a közösség tagjai felosztják egymás között a takarítás, hulladéktartály mozgatás, kisebb zárcsere stb. jellegű feladatokat, akkor éves szinten sokat lehet spórolni. Azonban ezek a vállalások sok esetben csak egy-két tulajdonos nyakán maradnak, míg az elfoglaltabb tulajdonosok vagy akik esetleg berbeadják az ingatlanokat szívesebben fizetnek a minőségi szolgáltatásokért. Egy hozzáértő kertész gondos keze vagy egy udvarias portás emeli az ingatlan színvonalát és értékét, de ez természetesen a költség oldalon is jelentkezik.

Számíthatunk robbanásszerű emelkedésre a közös költséget illetően?

Ne legyenek illúzióink, az infláció hatása előbb vagy utóbb begyűrűzik a felújított és jól karbantartott társasházakba is. Jelenleg azt látjuk és tapasztaljuk minden nap, hogy szinte minden drágul: az alapanyagok, a munkadíjak, a közüzemi költségek, a közös képviselő díja, az ügyvédi díj, a könyvelő díja stb. Így tehát a közös költség emelkedésére is számítani kell.

A legjobb, amit Ön mint társasházi lakó és a szomszédai megtehetnek, hogy figyelemmel kísérik és óvják a ház állapotát. A kisebb hibákat igyekeznek azonnal javíttatni, mert így elkerülhetik a nagyobb és költségesebb kiadásokat. 

A felújításoknál pedig érdemes szakember bevonásával megtervezni a megfelelő technológiai sorrendet, hogy elkerüljük a felesleges többlet költségeket. De ez már egy másik cikk témája lesz.

Ha többet szeretne megtudni a lakásvásárlás buktatóiról, jelentkezzen a Ingatlan adásvétel workshopra itt.>>>