Az álomotthon jóval több, mint egy megfelelő méretű lakás egy jó környéken. Álmaink kuckójának megvásárlása ugyanis egyike azoknak az életcéloknak, amelyek szinte mindenkinél az első helyen állnak.

Akár egy modern társasházi lakást, akár egy fehér kerítéssel ellátott, nagy kerttel körülölelt külvárosi otthont részesít előnyben, bizonyára olyat szeretne, ami kifejezetten az Ön és családja számára készült.

Hogy találhatja meg az igazit? Íme 6 kihagyhatatlan szempont a kereséshez.>>>

Álomotthon: vásárlás vagy bérlés?

Az álomotthon keresésének legfontosabb szempontja, hogy egy hosszú távú anyagi elköteleződést jelentő vásárlás mellett dönt-e, vagy egy átmeneti időszakot lefedő bérlés lesz-e a megoldás. Alaposan át kell gondolni, és mérlegelni kell:

  • milyen élethelyzetben van,
  • milyen céljai vannak,
  • marad-e az adott városban, vagy elutazik, máshol vállal állást stb.

Minden életterületen át kell gondolni a lehetőségeket, illetve a közeli és a távoli jövőre vonatkozó terveket, mielőtt a vásárlás vagy a bérlés mellett dönt.

Ha pl. Ön még egyedülálló és a munkája miatt folyton utaznia kell, nem feltétlenül éri meg a közeljövőben saját lakhatási vélra lakást vásárolni, amihez egy 10-20 évig fizetendő lakáshitelt lenne szükséges felvennie.

Ha az élethelyzete megkívánja a vásárlást, akkor is jól gondolja át, hogy biztos megéri-e pl. egy saját ház, vagy jobb választás lenne-e egy társasházi lakás. 

A házvásárlás ugyanis nem való mindenkinek. Mert ha pl. már korán reggel a belvárosi irodában kell lennie, akkor nem feltétlenül jó választás a budai agglomerációból indulni, és másfél-két órát az autóban rostokolni a dugóban, este pedig hazafelé ugyanezt újra megtenni. Ha nem szereti a nyüzsgést, akkor pedig ne a belvárosi társasházi lakások között keresgéljen. 

Azt Önnek kell eldöntenie, hogy milyen szempontok szerint választja ki a leendő álomotthonát.

Hitelből vagy megtakarításból?

Ha nem áll rendelkezésére megfelelő anyagi fedezet vagy önrészés a törlesztéshez szükséges jövedelem, akkor nem feltétlenül érdemes hitelfelvételben gondolkodni. 

Ha pedig megvan az önrész, akkor is fontos mérlegelni, hogy egy 10-20 éves, esetleg 25 éves futamidejű lakáshitel vajon megéri-e a mostani körülmények között, vagy sem. 

Ugyanakkor ha nem áll az Ön rendelkezésére a megfelelő mennyiségű anyagi fedezet, akkor is belevághat az álomotthon projektbe. Mert elérheti a vágyott célt lépésenként is, például úgy, ha vásárol egy garázst, egy tárolót vagy egy kisebb lakást, aminek bérleti hozama már bevételt tud termelni Önnek.

Ha ügyesen csinálja, néhány év alatt szert tehet akkora ingatlanvagyonra, amiből megvalósíthatja a most még csak vágyott célt.

Funkciók és stílus

A múltban a legtöbb lakásvásárló nyilván mindig olyan ingatlant keresett, ami megfelelt az éppen aktuális igényeinek: volt benne elég hálószoba, meg volt oldva a munkába járás, esetleg állatbarát volt az otthon stb. Az álomotthon megtalálása azonban nem csak a legalapvetőbb igények kielégítéséről szól.

Ezért érdemes egy jó hosszú kívánságlistát készíteni. Gondolja át, hogy melyek azok a funkciók, amik nélkül nem akar élni és melyek azok, amik nélkülözhetőek.

Arról ábrándozik, hogy reggel felébredve zavartalanul gyönyörködhessen a napfelkeltében? Vagy inkább az számít, hogy néhány lépésnyire legyen a fitneszterem, a kedvenc üzletei, az iskola, a bank vagy a mozi?

Modern vagy minimalista? Panel vagy műemléki védettség alatt álló épület? Erkéllyel, kertkapcsolattal vagy anélkül? Liftes vagy lift nélküli társasházi lakás?

Garzon vagy több szobás? Kis belmagasságú ami könnyen befűthető, vagy nagy belmagassággal egy galériázható? Hőszigetelt? Megújuló energiával fűtött vagy gáz cirkós? Számtalan kérdés, amit egy lakásvásárlás és bérlés kapcsán meg kell válaszolni. 

Valószínűleg nincs tökéletes ingatlan, ami a listáján szereplő minden egyes kritériumnakmeg fog felelni, de a fontossági sorrend felállításával és a megfelelő, lehetőleg minimális kompromisszummal lényegesen könnyebben fogja megtalálni az álomotthont. 

A Lakásvásárlás okosan workshopon átbeszéljük az általam mérlegelésre javasolt szempontokat. Keresse a következő időpontot a weboldalon és foglalja le helyét!

Környezet

Az Ön leendő otthona nem egy buborékban helyezkedik el. Egy társasházi közösség része lesz, akkor is, ha vidéken vagy épp a főváros közepén található. Ezért elengedhetetlen, hogy az Ön számára megfelelő társasházban és környéken legyen. 

Zöldövezet vagy nyüzsgő városközpont? Érdemes mérlegelni, hogy a zajhatások és a forgalom mennyire zavaró, illetve hogy mennyire fontos Önnek a fejlett infrastruktúra, az, hogy a közelben legyen legalább egy park, vagy valamilyen kikapcsolódási, feltöltődési lehetőség.

Új építésű vagy régi?

Az épület kora az álomotthon esetében is fontos szempont. A régi és az új építésű társasházaknak is megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Egy évek vagy évtizedek óta működő társasházban feltérképezhető a lakóközösség összetétele, összetartása, látható a lakóház állapota, megismerhetőek a jövőbeli célok, illetve a közös képviselő vagy az ingatlanmenedzsment munkája. 

Mindez egy vadonatúj társasház esetében nem áll rendelkezésre. Nem lehet tudni előre, hogy milyen lakóközösség alakul ki, a lakók mennyire lesznek összetartóak, mint ahogy azt sem, hogy az ingatlanmenedzsment milyen munkát végez majd a jövőben.

Költségek

Az álomotthon költségeinek egy része állandó (pl. a rezsi), de vannak alkalmi jellegű kiadások is, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Érdemes szem előtt tartani az új otthon kiválasztása előtt, hogy:

  • 5-10 éves távlatban is megfelelő méretű, beosztású, lokációjú lesz-e?
  • Szükség lesz-e felújításra, energetikai, illetve fűtéskorszerűsítésre vagy egyéb plusz anyagi ráfordításra?
  • Ha igen, kb. mekkora összegből valósítható meg?
  • Mennyi lesz a rezsi?
  • Realizálható-e bizonyos mértékű értéknövekedés az adott ingatlant illetően, mert pl. a társasházat hamarosan felújítják, szigetelik, napelemekkel látják el, vagy a környéket rehabilitálják?

Az álomotthon megtalálásához alapos utánajárás és némi kompromisszumkészség is szükséges. 

Ha Ön egy társasházban keresi az ideális ingatlant, a vásárlás előtt számos dokumentumot érdemes kikérnie. Ezekből tiszta képet kap a lakóközösség terveiről, hozzáállásáról és a közös képviselő vagy a társasházi menedzsment munkájának minőségéről.

Ha még többet szeretne tudni arról, hogy találhatja meg az Ön számára tökéletes álomotthont, jelentkezzen az Ingatlan adásvétel workshopra itt.>>>